Ofte stillede spørgsmål om Roger Select™

Ofte stillede spørgsmål – generelt

Hvad er Roger Select?

Roger Select er en trådløs mikrofon, som gør det muligt for personer med hørenedsættelse at forstå tale i støj og på afstand.

Hvilke situationer egner Roger Select sig til?

Roger Select kan bruges i mange forskellige situationer, f.eks.:

• På restauranter, caféer og lignende
  • Samtaler i små grupper på op til seks personer
  • Samtaler under fire øjne med en ven, partner eller plejer
  • Forelæsninger eller klasseundervisninger
  • Aktiviteter udendørs og indendørs (træningscenter, rundvisning og lignende)
  • Når du ser TV
  • Telefonopkald
  • Lyd/stemme fra computer, radio og lignende

I hvilke situationer anbefales andre løsninger end Roger Select?

• Store gruppesamtaler med flere end seks personer – i disse situationer anbefales det at bruge en eller flere Roger Table Mic II-mikrofoner.
  • Hvis brugeren foretrækker at holde den trådløse mikrofon i hånden og pege den imod taleren, anbefales Roger Pen eller Roger EasyPen.

Er der evidens for, at Roger Select forbedrer taleforståeligheden?

Ja. En undersøgelse af Linda Thibodeau, ph.d. på University of Texas i Dallas, USA har vist, at taleforståeligheden forbedres med 61 % i gruppesamtaler og med høj baggrundsstøj sammenlignet med kun at bruge høreapparater.

Hvordan adskiller Roger Select sig fra andre trådløse mikrofoner?

Roger Select har MultiBeam-teknologi, en ny generation af mikrofonteknologi, der kombinerer en række mikrofoner med avanceret automatisk funktionalitet med det formål at fokusere eksklusivt på én taler i en gruppe. Den skifter automatisk fokus, når en ny person i gruppen begynder at tale.

Andre vigtige punkter ved Roger Select:

• Roger Select er en alsidig mikrofon, som kan bruges i mange situationer (se nedenfor).
  • Brugeren kan også selv pege den retningsbestemte mikrofon imod en bestemt taler og dermed ekskludere andre personer, der eventuelt taler samtidig.
  • Roger Select er kompatibel med de fleste høreapparater og cochlear-implantater på markedet.
  • Roger Select tilpasser sig automatisk til de skiftende støjniveauer i omgivelserne og giver god taleforståelighed, selv ved højt støjniveau.

Virker Roger Select med alle høreapparater?

Roger Select er kompatibel med de fleste høreapparater, cochlear-implantater og Bahas. A

Der kræves en Roger-modtager for at overføre signalet fra Roger Select til høreapparaterne. De fleste Phonak-høreapparater og alle nyere lydprocessorer i cochlear-implantater har en designintegreret Roger-modtager. Til alle andre høreapparater er det muligt at bruge Roger X eller Roger MyLink.

Hvor mange brugere kan lytte til Roger Select?

Der kan sluttes et ubegrænset antal Roger-modtagere til en Roger Select.

Hvorfor er Roger Select rund og ikke aflang som Roger Pen?

Roger Select har en berøringsfølsom plade, hvor du kan vælge mikrofonens retning og dermed fokusere på en bestemt taler. Den runde form understøtter brugen af denne unikke funktion.

Ofte stillede spørgsmål om opsætning af Roger Select

Hvordan konfigurerer jeg høreapparaterne?

De fleste høreapparater/cochlear-implantater skifter automatisk program, når Roger Select tændes. Enkelte enheder skal bruge et manuelt program, f.eks. EXT/DAI eller telespole).
Kontrollér betjenings-/tilpasningsvejledningen til høreapparatet/cochlear-implantatet.

Hvordan opretter jeg forbindelse fra Roger Select til mine høreapparater/cochlear-implantater?

Hold Roger Select tæt på modtageren, og tryk kortvarigt på forbindelsesknappen. LED'en lyser grønt for at bekræfte forbindelsen. Dette skal kun gøres én gang for at bevare forbindelsen med Roger Select.

Tekniske spørgsmål

Hvilke tekniske kendetegn (brugstid, rækkevidde og latens) har Roger Select?

Brugstid: Op til 8 timer
Roger Select-rækkevidde til Roger-modtager: Typisk 10 meter. Ideelle forhold: 20 meter.
Latens: Mikrofon til modtager-output: 17 ms

Hvor mange mikrofoner er der i Roger Select?

MultiBeam-teknologi anvender tre omnidirektionelle mikrofoner placeret i en ligesidet trekant. Hver mikrofon kan fungere som enten front- eller bagmikrofon i forhold til de to øvrige mikrofoner. Den retningsbestemte funktion svarer på den måde til

seks retningsbestemte mikrofoner, der tilsammen udgør et 360-graders opfangelsesmønster.

Er det muligt at kombinere Roger-mikrofoner?

Ja, Roger Select kan kombineres med andre mikrofoner. Det anbefales at bruge Roger Select sammen med andre Roger Select eller Roger Table Mic II for at få den bedste lytteoplevelse.

Når Roger Select bruges sammen med andre mikrofoner, skal den

bæres om halsen på taleren. Når du anbringer Roger Select på bordet, slås lyden automatisk fra. Ved at slå lyden i Roger Select til, slås lyden fra i de andre mikrofoner, der er tilsluttet Roger Select. Ved at slå lyden fra i Roger Select eller bære den på brystet genaktiveres de andre mikrofoner igen.

Hvordan nulstiller jeg Roger Select?

Nulstil: Hold både tænd/sluk-knappen og Bluetooth-knappen nede i 10 sekunder
Afbryd forbindelse (NewNet): Hold forbindelsesknappen nede i 10 sekunder
Nulstil Bluetooth-forbindelse: Hold både forbindelsesknappen og Bluetooth-knappen nede i 10 sekunder.

Roger Select – daglig brug

Hvilken mikrofontilstand er aktiv, når Roger Select tændes?

Det afhænger af, hvilken vej enheden vender. Når Roger Select ligger ned eller holdes lodret (<45°) i hånden, aktiverer MultiBeam-teknologien universalmikrofonen.

Når Roger Select bæres lodret (>45°) på brystet af taleren, aktiverer den en retningsbestemt mikrofon, som peger opad.

Roger Select har et indbygget accelerometer, der løbende overvåger retningen og skifter mikrofontilstand i løbet af et par sekunder, hvis retningen ændres.

Hvad kan brugeren gøre for at forbedre taleforståeligheden med Roger Select?

• Placer altid Roger Select så tæt på den talende som muligt.
  • Hvis den talende bærer Roger Select om halsen, skal den hænge midt på brystet.
  • Hvis Roger Select står på bordet, kan du trykke på enheden for kun at aktivere den i retning mod taleren.
  • Undlad at placere Roger Select bag glas, en computerskærm eller andre genstande.

Er det muligt at lytte til både en musikafspiller og mikrofonen?

Ja. Når du har tilsluttet lydkablet, kan brugeren aktivere mikrofonen ved at trykke midt på enheden. Bemærk, at mikrofonen er i omnidirektionel tilstand, og retningsbestemmelse er ikke mulig.

Hvordan sluttes Roger Select til en telefon?

Med Bluetooth-teknologien er det nemt at parre Roger Select med en telefon. Hvis telefonen ikke understøtter Bluetooth, kan man benytte en adapter og et kabel. Se venligst brochuren ”Det er nemt at tale i telefon med Roger-teknologien”.

Bluetooth-forbindelse

Er Roger Select kompatibel med enhver telefon/computer?

Ja, i de fleste tilfælde – Roger Select understøtter Bluetooth version 4.0.
Kontakt telefonforhandleren vedrørende kompatibilitet.

Hvilken type enheder kræves der for at foretage telefonopkald?

Du kan oprette forbindelse mellem Roger Select og enhver enhed, der kan håndtere telefonopkald, dvs. en mobiltelefon, fastnettelefon osv., såfremt den har Bluetooth-funktionalitet eller er tilsluttet en Bluetooth-hub.

Brugeren kan også ringe op ved hjælp af sin computer og et VoIP-program som f.eks. Skype.

Hvilken type enheder kræves der for at foretage telefonopkald?

Du kan oprette forbindelse mellem Roger Select og enhver enhed, der kan håndtere telefonopkald, dvs. en mobiltelefon, fastnettelefon osv., såfremt den har Bluetooth-funktionalitet eller er tilsluttet en Bluetooth-hub.

Brugeren kan også ringe op ved hjælp af sin computer og et VoIP-program som f.eks. Skype.

Kan Roger Select slukkes uden at miste forbindelsen til telefonen/computeren?

Ja. Hvis du trykker kortvarigt på tænd/sluk-knappen, skifter Roger Select til standbytilstand, hvilket vil sige, at mikrofonerne slukkes, men Roger Select har stadig forbindelse til telefonen/computeren.

Hvis du holder tænd/sluk-knappen nede, slukker Roger Select helt, dvs. at Roger Select ikke længere har forbindelse til telefonen/computeren.

Det anbefales at slukke Roger Select helt for at spare på batteriet, medmindre du afventer et telefonopkald.

Kan brugeren lytte til musik via Bluetooth?

De fleste telefoner/computere streamer musik via A2DP-profilen, som Roger Select ikke understøtter pga. tekniske årsager. Enkelte telefonindstillinger eller apps giver dog mulighed for at konvertere musikken til headsettet eller en håndfri profil, og på dén måde er det muligt at lytte til musik via Roger Select. Kontakt venligst telefonforhandleren for tilgængelige muligheder.

Brug af flere mikrofoner

Hvor mange andre mikrofoner er det muligt at tilslutte med Roger Select?

Det er muligt at forbinde op til 10 Roger-mikrofoner i et netværk.

Hvilken taler har førsteprioritet?

Hver mikrofon har samme prioritet. Den enhed, som først registrerer en stemme, begynder at sende denne stemme, indtil taleren holder op med at snakke (en anden taler kan ikke afbryde).

Bemærk, at hvis lydkablet sluttes direkte til Roger Select, forbliver det aktivt, og andre mikrofoner kan ikke sende.

Hvorfor er det ikke muligt at bruge flere Roger Select-mikrofoner samtidig?

På grund af tekniske årsager er det ikke muligt at bruge flere Roger Select-mikrofoner samtidig. I dette tilfælde anbefales det i stedet at bruge Roger Table Mic II.

Når Roger Select bruges sammen med andre mikrofoner, skal den bæres på brystet af taleren. Når du anbringer Roger Select på bordet, slås lyden automatisk fra.

Ved at slå lyden i Roger Select til, slås lyden fra i de andre mikrofoner, der er tilsluttet Roger Select. Ved at slå lyden fra i Roger Select eller bære den på brystet genaktiveres de andre mikrofoner.

* Not appliocable for Roger Select iN