Veelgestelde vragen over Roger Select™

Algemene veelgestelde vragen

In welke situaties kan Roger Select gebruikt worden?

Roger Select kan gebruikt worden in vele situaties, zoals

• In restaurants, cafés, etc.
  • Bij kleine groepsgesprekken tot 6 personen
  • In één-op-één gesprekken met een vriend, partner of verzorger
  • Tijdens lezingen of op school
  • Buiten en binnen activiteiten (gym, rondleidingen)
  • TV kijken
  • Telefoongesprekken*
  • Audio / spraak van computer, radio

In welke situaties worden er andere oplossingen dan Roger Select aangeraden?

• Grote groepsgesprekken conversations met meer dan 6 personen; in die situatie worden de Table Mic 's II aangeraden.
  • Als de gebruiker prefereert de microfoon in de hand te houden en op een spreker te richten, in dit geval wordt Roger Pen of Roger EasyPen aangeraden.

Is er bewijs dat Roger Select spraakverstaan verbetert?

Ja, een studie van Linda Thibodeau, PhD, van de University Texas in Dallas laat zien dat spraakverstaan  tot 61% verbetert bij groepsgesprekken in lawaai ten opzichten van gebruik hoortoestel alleen.

What makes Roger Select different from other wireless microphones?

Roger Select features MultiBeam Technology which is a new generation of microphone technology that combines an array of microphones with advanced automatic functionality to focus exclusively on one speaker in the group. It will seamlessly change focus as the speaker changes from one person to the next.

Other important points for Roger Select:

• Roger Select is a versatile microphone and can be used in many situations (see below).
  • The user can also manually steer the directional microphone to focus on a specific talker and to exclude others that are talking at the same time.
  • Roger Select is compatible with most hearing aids and cochlear implants on the market.
  • Roger Select adapts automatically to changing surrounding noise levels and provides good speech understanding even in high noise levels.

Does Roger Select work with any hearing system?

Roger Select works with most hearing aids, cochlear implants and Bahas. A  Roger receiver is required to bring the signal from Roger Select into the hearing system. For most Phonak hearing aids as well for all recent cochlear implant sound processor, there is a design integrated Roger receiver. For other hearing aids, the universal Roger X or Roger MyLink can be used.

How many listeners can listen to Roger Select?

An unlimited number of users with Roger receivers can be connected to a Roger Select.

Veelgestelde vragen over het instellen van Roger Select

Hoe stel ik het hoortoestel in?

De meeste hoortoestellen/cochleaire implantaten wisselen automatisch van programma wanneer Roger Select wordt ingeschakeld. Soms is een handmatig programma nodig (bijv. EXT/DAI of luisterspoel)
Raadpleeg de handleiding/aanpasgids van uw hoortoestel/cochleaire implantaat.

Hoe sluit ik Roger Select aan op mijn hoortoestel/cochleaire implantaat?

Houd de Roger Select dicht bij de ontvanger en druk kort op de verbindingsknop. Een groen lampje bevestigt de verbinding. Wanneer dit eenmaal is gedaan, blijft de Roger Select verbonden.

Technische vragen

Wat zijn de technische kenmerken (bedrijfsduur, bereik, latentie van Roger Select)?

Bedrijfsduur: Maximaal 8 uur
Bereik tussen Roger Select en Roger ontvanger: Gewoonlijk 10 m, onder ideale omstandigheden 20 m
Latentie: Output microfoon naar ontvanger: 17 ms

Hoeveel microfoons bevat Roger Select?

MultiBeam-technologie gebruikt drie omnidirectionele microfoons, geordend in een gelijkzijdige driehoek, waarbij elke microfoon in de reeks kan functioneren als een voorste of achterste microfoon voor elk van beide andere microfoons. Het directionele gedrag wordt dan

gelijk aan zes directionele microfoons, wat een volledig 360°-patroon creëert.

Kan ik Roger microfoons combineren?

Ja, Roger Select kan worden gecombineerd met andere microfoons. Het wordt aanbevolen Roger Select te gebruiken met andere Roger Select of Roger Table Mic II voor de beste luisterervaring.

Wanneer Roger Select wordt gebruikt met andere microfoons, moet deze

door een spreker op de borst worden gedragen. Wanneer u de Roger Select op tafel plaatst, wordt de microfoon automatisch gedempt. Wanneer u de demping van de Roger Select opheft, worden de andere microfoons die zijn verbonden met de Roger Select gedempt. Als de Roger Select wordt gedempt of als deze op de borstkas wordt gedragen, worden de andere microfoons opnieuw geactiveerd.

Hoe reset ik Roger Select?

Volledig resetten: Houd de aan/uit-knop en Bluetooth-knop samen 10 seconden ingedrukt
Verbinding verbreken (NewNet): Houd de knop Verbinden 10 seconden ingedrukt
Bluetooth resetten: Houd de aan/uit-knop en Bluetooth-knop samen 10 seconden ingedrukt.

Dagelijks gebruik Roger Select

In welke microfoonmodus staat de Roger Select nadat deze is ingeschakeld?

Dat hangt af van de oriëntatie van het toestel. Wanneer Roger Select plat of horizontaal (< 45°) in de hand wordt gehouden, wordt de omnidirectionele microfoon met MultiBeam-technologie geactiveerd.

Wanneer Roger Select verticaal (> 45°) op de borst wordt gedragen, wordt een naar boven wijzende directionele microfoon geactiveerd.

Roger Select bewaakt zijn oriëntatie voortdurend met een accelerometer en verandert de microfoonmodus in een paar seconden wanneer de oriëntatie is veranderd.

Wat kunnen cliënten doen om beter te horen met Roger Select?

• Zorg dat Roger Select altijd zo dicht mogelijk in de buurt van de sprekers is.
  • Wanneer Roger Select op de borst wordt gedragen, dan moet dit in het midden van het lichaam zijn.
  • Wanneer Roger Select op de tafel staat, kunt u op het apparaat tikken om het alleen te activeren in de richtingen waarin een spreker zit.
  • Plaats Roger Select niet achter glas, computerschermen of andere objecten.

Is het mogelijk tegelijkertijd naar een audioapparaat en de microfoon te luisteren?

Ja, na aansluiting van de audiokabel kan uw cliënt de microfoon activeren door op het midden van het apparaat te tikken. Merk op dat dit omnidirectioneel zal zijn en dat sturing niet mogelijk is.

Hoe kan ik verbinding maken tussen Roger Select en een telefoon?

Met draadloze Bluetooth-technologie kunt u gemakkelijk verbinding maken tussen de Roger Select en een telefoon. Wanneer de telefoon Bluetooth niet ondersteunt, kunt u ook adapters en kabels gebruiken. Raadpleeg de brochure 'Gemakkelijk bellen met Roger'.

Bluetooth-verbinding

Is Roger Select compatibel met iedere telefoon/computer?

Meestal wel; Roger Select ondersteunt Bluetooth versie 4.0.
Neem contact op met de verkoper van de telefoon of computer om compatibiliteitsvragen te beantwoorden.

Met welke soorten apparaten kan een cliënt bellen?

De Roger Select kan worden aangesloten op elk apparaat waarmee u kunt bellen, zoals mobiele telefoons, vaste telefoons, enz. dit is op voorwaarde dat het apparaat een Bluetooth-aansluiting of een Bluetooth-hub heeft.

Wanneer uw cliënt een computer gebruikt, kan uw cliënt bellen met VoIP-services zoals Skype.

Met welke soorten apparaten kan een cliënt bellen?

De Roger Select kan worden aangesloten op elk apparaat waarmee u kunt bellen, zoals mobiele telefoons, vaste telefoons, enz. dit is op voorwaarde dat het apparaat een Bluetooth-aansluiting of een Bluetooth-hub heeft.

Wanneer uw cliënt een computer gebruikt, kan uw cliënt bellen met VoIP-services zoals Skype.

Kan Roger Select worden uitgeschakeld zonder de verbinding met de telefoon/computer te verbreken?

Ja, door kort op de aan/uit-knop te drukken, zet u Roger Select in stand-by. Dit betekent dat de microfoons zijn uitgeschakeld, maar dat Roger Select nog steeds is verbonden met uw telefoon/computer.

Door lang op de aan/uit-knop te drukken, schakelt u Roger Select volledig uit. Dit betekent dat Roger Select niet langer is verbonden met uw telefoon/computer.

We raden aan Roger Select volledig uit te schakelen als u geen telefoontjes verwacht om het accuverbruik te verminderen.

Kan mijn cliënt via Bluetooth naar muziek luisteren?

De meeste telefoons/computers streamen muziek met het A2DP-profiel, dat om technische redenen niet wordt ondersteund door de Roger Select. Met sommige telefooninstellingen of apps kunt u muziek omzetten in het headset- of handsfree-profiel en in die gevallen kan uw cliënt via de Roger Select naar muziek luisteren. Vraag de telefoonverkoper naar de mogelijkheden.

Meerdere microfoons gebruiken

Hoeveel andere microfoons kunnen met Roger Select worden verbonden?

Er kunnen maximaal tien Roger microfoons op een netwerk worden aangesloten.

Welke spreker heeft prioriteit?

Elke microfoon heeft dezelfde prioriteit. Het apparaat dat de stem als eerste detecteert, geeft de stem door totdat de spreker ophoudt met praten (een andere spreker kan niet onderbreken).

Let op: als de audiokabel direct is aangesloten op de Roger Select is deze altijd actief en kan geen enkele andere microfoon een signaal doorgeven.

Waarom is het niet mogelijk meerdere Roger Select op de tafel te gebruiken?

Om technische redenen is het niet mogelijk meerdere Roger Select op de tafel te gebruiken. Als een dergelijke configuratie vereist is, dan wordt het aangeraden om de Roger Table Mic II te gebruiken.

Wanneer u de Roger Select in combinatie met andere microfoons gebruikt, dient de spreker het apparaat op de borstkas te dragen. Wanneer u de Roger Select op tafel plaatst, wordt de microfoon automatisch gedempt.

Wanneer u de demping van de Roger Select opheft, worden de andere microfoons die zijn verbonden met de Roger Select gedempt. Als de Roger Select wordt gedempt of als deze op de borstkas wordt gedragen, worden de andere microfoons opnieuw geactiveerd.

* Not appliocable for Roger Select iN